C Kena Culik

RM12.00

Out of stock

Penerangan

Kau pernah dibenci oleh cikgu? Ataupun kau pernah tidak puas hati dengan cikgu? Sengketa pelajar dan guru memang lumrah alam persekolahan. Namun, sengketa kalau dibiarkan terlalu lama akan berubah menjadi dendam. Bila dendam sudah menguasai diri, tunggulah padah buruk yang bakal berlaku.

Ini kisah dendam yang tidak dapat dipadam dengan getah pemadam sekolah ataupun abang bomba. Gurauan dendam tiga pelajar memakan diri, cuba meraih simpati pada guru yang tiada empati. Lalu api kemarahan mencuit hidup insan lain, membongkar peti sejarah yang sepatutnya sudah lama terpadam.

Pilihan yang mereka ada? Jika A adalah mati, itu menyeksa diri. Memilih B untuk membunuh, lalu dijatuhkan hukuman mati. Barangkali C untuk culik mampu menyelesaikan segala simpulan masalah.


Fazla merungkai hal dendam dalam konteks pelajar dengan guru dan sebaliknya. Bunyi seakan tak logik namun itu realiti yang boleh berlaku dalam hidup kita. Thriller komedi yang dipersembah, menghidupkan cerita dan keluar dari kisah dendam yang biasa. Namun, paling utama adalah mesej pengajaran yang diterapkan dalam cerita dan pada setiap watak.

Cikgu Rafidah Sarip, SK Wangsa Jaya
Guru Anugerah Khidmat Cemerlang 2016.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “C Kena Culik”

Your email address will not be published. Required fields are marked *